Concerten & exposities Concerten & exposities

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Concerten & exposities          

Concerten
Clarissenconcerten
Exposities

Concertserie Top ensembles uit Nederland
 


Concerten

CONCERT
Blaaskwintet en strijkkwartet – een bijzondere combinatie

Werkgroep Klassiek in de Kerken stelt zich ten doel om klassieke uitvoeringen van hoge kwaliteit te organiseren, met name in de Protestantse Kerk en de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Op 8 oktober treden zelfs twee ensembles op, een blaaskwintet en een strijkkwartet. De nadruk ligt op de romantiek, met een uitstapje naar 1969.
Cartouche en het NatLab
Blaaskwintet Cartouche bestaat uit een vijftal enthousiaste musici die lid zijn of vaak meespelen met het Philips Symfonie Orkest. Als blaaskwintet en pianosextet heeft het ensemble vele optredens en begeleidingen verzorgd in de loop der jaren. Cartouche is ontstaan als "het Kempisch Kwintet", opgericht in 1952 mede door Philips prominent en fluitist A.E. Pannenborg. Het bestond oorspronkelijk uit Philips NatLab medewerkers. Eduard Pannenborg heeft tot eind jaren '90 in dit ensemble gespeeld. In de loop der jaren is de bezetting vele malen gewijzigd en aangevuld met gastspelers wanneer het uit te voeren werk daar om vroeg.
In Boxtel speelt Cartouche Quintet Op. 56 van Franz Danzi. Danzi was een Duitse cellist, componist en dirigent, die rond 1800 vele blaaskwintetten heeft geschreven. Samen met Anton Reicha wordt hij gezien als de ’vader van het blaaskwintet’. Een van zijn eerste kwintetten, uit 1821, staat op het programma, opgedragen aan Anton Reicha. Het wordt gekenmerkt door vrolijkheid met chromatische harmonische reeksen en meeslepende melodielijnen.  Cartouche zal ook zes variaties over een bekend Nederlands volkslied uitvoeren, gecomponeerd in 1969 door de Nederlander Hugo de Groot.  Het is een zeer vrolijk en afwisselend standaardwerk op het repertoire van blaaskwintetten, geliefd bij zowel spelers als bij het publiek. 
 

Pythagoras gebruikt beide hersenhelften
Het Pythagoras Kwartet is opgericht door vier musici die allen een exacte studie afgerond hebben (3 x natuurkunde en 1 x wiskunde), vandaar ook de keuze voor Pythagoras als naamgever voor het kwartet. Zelf muziek maken is voor hun een belangrijke en stimulerende hobby, het biedt een mooie balans tussen de exacte en creatieve hersenhelften. Het kwartet is opgericht in 1999 en de leden hebben als achtergrond het Nederlands Studenten Orkest en/of het Philips Symfonie Orkest. Pythagoras bestudeert ieder werk zeer grondig en neemt regelmatig les om het kwartetspel op een hoger niveau te tillen.
Pythagoras speelt deel 1 en 2 van Schubert’s Tod und das Mädchen.  In de jaren 1823 en 1824 ging het Schubert niet goed, hij leed aan syfilis en was blut. Toch, of misschien door zijn droefgeestige situatie, schreef hij toen fantastische kamermuziek. Met zijn extreme dynamische contrasten en baanbrekende harmonieën is dit kwartet een zinderende rit in de achtbaan van Magere Hein.
Samen spelen Cartouche en Pythagoras het Divertissement uit 1902 van de franse componist  Gustave Samazeuilh. Een “nonet” heeft nooit eerder geklonken in deze kerk!
 

Onze kerk heeft een fijne akoestiek en is heel geschikt voor kleine muziekgezelschappen.

In 2011 zijn een aantal zeer bijzondere uitvoeringen en concerten gehouden. Tijdens het monumentenweekeinde op 11 september 2011 hebben Nadja Spooren en Sarah Jeffery een benefietconcert gegeven op panfluit en blokfluit. De opbrengst kwam ten goede aan de restauratie van de klokkentoren. Er zijn drie benefietconcerten gehouden ten behoeve van zonnepanelen voor de basisscholen in Boxtel, georganiseerd door Transition Town Boxtel.  Op 11 december is er een Vesperdienst geweest met de Boxtelse Cantorij, een ‘Festival of Lessons and Carols’ in anglicaanse stijl.

Top


Clarissenconcerten

In 2012 heeft de Protestantse Gemeente een serie lunchconcerten op zondagmiddag van 12.00 tot 13.00 georganiseerd, onder de titel Clarissenconcert. 

Het eerste concert vond plaats op zondag 5 februari door het strijkkwartet Quator Halder. Zij hebben een sfeervol concert gegeven met als thema “De kleur van de tijd".

In een drukbezette, zonovergoten kerk speelde het ensemble een vijftal uiteenlopende muziekstukken van Händel tot Gershwin. Met voorgedragen gedichten over de tijd, werd het programma tot een mooi geheel gevormd. De waardering voor het concert kwam ook tot uiting in de vrijwillige bijdrage,

Zaterdag 8 september 2012, tijdens het monumentenweekeinde vond het voorlopig laatste Clarissenconcert plaats door het trio Flûtes d’un Faune.
Flûtes d’un Faune wordt gevormd door Nadja Spooren, Henske van der Weerd en Thera de Zwart.
“Time present, time past” was de titel van het programma. Een muziekstuk met die titel is speciaal voor dit trio geschreven door componist André Douw. Juweeltjes uit de Middeleeuwen van Josquin des Pres werden op aangename wijze vergezeld door werk van Claude Debussy en Benjamin Britten.
Het was opnieuw een verrassend Clarissenconcert in een drukbezochte Kerk.


 

Top



Exposities

Ons kerkgebouw is uitermate geschikt voor kunst-exposities. Prachtig licht valt altijd uit de hoge ramen en dankzij een goed ophangsysteem en losse stoelen, is de ruimte om te toveren in een sfeervolle expositie. Bezoekers zijn altijd vol lof, zeker niet in de laatste plaats over het gebouw. Omdat de kerk natuurlijk op zondag weer gebruikt moet worden voor de kerkdiensten, vergt het  enige improvisatie, maar in overleg met de beheerder kan hiervoor altijd een oplossing gevonden worden.

Deafgelopen jaren heeft u kunnen genieten van diverse exposities. Zo heeft Carla Bogaard tijdens de dienst op Goede Vrijdag 2011 en het weekeinde daarna haar bijzondere schilderijen getoond. In het weekeinde van Koninginnedag 2011 was de kerk ingericht met litho’s van Karin de Rooij en beelden van Gerda Fraanje.

“In een moment gevangen” was de titel van een foto-expositie van Ron Albers. Hij exposeerde tijdens de Open Monumentendag op 10 september 2011.

In het monumentenweekeinde van 2012 was er een expositie ‘Jadwerk’, Poolse poëzie vertaald door Johan Beks en voorzien van fotografie door Tjacolien Wiersma.

Tijdens het eerste weekeinde van oktober 2012 hebben Ton Verstraten en Marten Groen hun werk getoond in de kerk en hebben Johan Nieuwenhuijzen en Co van Druten de Schakel gevuld met hun kunst tijdens de "Rode Draad".

Wilt u de mogelijkheden voor een eigen expositie bespreken, dan kunt u contact opnemen met Mevr. T. van Leenen, tel.: 0411-682608/ 06-81779097, e-mail: verhuur@pg-boxtel.nl
Bij afw. Mevr. H. Kelfkens, 06-12186022
 

Top

 

Concertserie Top ensembles uit Nederland
 

 

Nederlands Kamerkoor
 

 

 

Top

 

 

 

 

 

terug