Iona en Keltische spiritualiteit

Iona en Keltische spiritualiteit
In de wintermaanden organiseert de Protestantse Gemeente drie avonden over Iona, een klein eiland in Schotland, dat een pelgrimsoord werd door een beweging van nieuwe christelijke spiritualiteit. Deze beweging is ontstaan in Schotland en is ook invloedrijk in Engeland, Zweden en Nederland. Corrie Terlouw, predikant van de Protestantse Gemeente, maakte in 2017 een reis naar Iona en zal daarover vertellen, aan de hand van foto’s en ander beeldend materiaal.
 
In de spiritualiteit van Iona is veel aandacht voor de aanwezigheid van God in de natuur. Dit blijkt onder meer uit de liederen, waarvan enkele ook gezongen zullen worden. Op deze manier is iets te proeven van de nieuwe oecumenische spiritualiteit die op Iona rond de Abdij is ontstaan. Ook historisch is Iona belangrijk. Al vele eeuwen is het een spirituele plaats, waar koningen, monniken en kunstenaars graag vertoefden. Dit blijkt uit de oude abdij, maar ook door enkele zeer indrukwekkende Keltische kruisen die daar te zien zijn. Dit zijn grote, gebeeldhouwde kruisen met symbolische voorstellingen, die vrij in het landschap staan. Ook over deze kruisen zal uitleg worden gegeven.
 
De deelnemers kunnen hierbij enkele hoofdstukken lezen uit het werk  ‘Keltische spiritualiteit’ door Ian Bradley, ISBN 978-90-211-3671-4; wie dat wil, moet dit boek zelf aanschaffen.
Drie woensdagavonden, 24 januari, 21 februari en 21 maart, 19.30 – 21.30. Entree is vrij, een gift voor de kerk na afloop wordt op prijs gesteld.
Opgeven bij: caterlouw@xs4all.nl
 
terug